Alev çalısı, bahçe düzenleme ve güzelleştirme çalışmalarında sıkça tercih edilen dayanıklı bir dış mekan süs bitkisidir. Her zaman yeşil kalabilen bir bitkidir.
Genellikle nemli toprakları tercih eden bu bitki türü, ayrıca bol güneşten hoşlanır.
Nisan ve mayıs aylarında çiçek açan alev ağacı adını kırmızı uç yapraklarından almaktadır.
Alev çalısı, beyaz çiçek açan,dört mevsim dayanıklı bir süs bitkisidir.
Alev ağacının dikimi dört mevsimde de yapılabilmektedir. Tohumla çoğaltılabilmektedir.
Alev ağacı yapısı itibariyle alev çalısı olarak da bilinmektedir. Çünkü çok büyümeyen bu ağaç türü geliştiğinde çalılık bir yapıya bürünmektedir.
Bu özelliği nedeniyle bahçelerde ve parklarda kenar çit süslemesi olarak da sıkça tercih edilmektedir, ayrıca sadece bahçelerde değil, saksılarda da yetiştirilebilen bu bitki, balkon ve terasların da güzelleştirilmesi için sıkça tercih edilir. Ortalama boyu düzenli bakımla 50 santimetre olan bu ağaç, kendi başına büyümeye bırakıldığında 10 metreye kadar ulaşabilmektedir.
Alev ağacı hızlı büyüyen bir bitkidir.
Alev ağacı aynı zamanda meyve veren bir bitkidir. Ancak bu meyveleri sadece kuşlar tüketebilmektedir.
Kuşlar tarafından sık tüketilen bu meyvelerin çekirdekleri sayesinde alev ağacı hızlı bir şekilde bulunduğu çevreye yayılabilmektedir.
Çit olarak sıklıkla tercih edilen alev ağacının bu süreçte düzenli olarak budanması ve formunun korunması gerekmektedir.
Ağaç bakan kişinin zevkine göre küp şeklinde ya da oval bir formda budanabilir.
Yaprak uçlarının kırmızı alt kısımlarının yeşil olması sayesinde hoş bir görüntü ortaya çıkaran alev ağacı dört mevsim bahçeleri güzel göstermektedir.
Alev Çalısının Dikimi ve Bakımı
Alev çalısı bakımı son derece kolaydır. Ancak dikim aşamasında yapılması gerekenlere öncelikli olarak da dikkat edilmesi gerekir.
Alev ağacı nemli torakları daha çok sevdiğinden dikileceği yerin toprağının bu özellikte olmasına dikkat edilmelidir.
Ayrıca dikim yapılacak çukur 30 santim derinlikte ve aynı ölçüde genişlikte olmalıdır. Fidan dikimi gerçekleştirildikten sonra toprak suya doyana kadar can suyu verilmelidir.
Alev ağacının sulanması yaz aylarında önem kazanmaktadır. Yaz aylarının sıcak geçmesi nedeniyle haftada 3 veya dört gün düzenli olarak sulanması gerekmektedir.
Alev ağacı ile balkon ve terasını güzelleştirmek isteyenler de saksı seçimine dikkat etmelidirler. Dikim yapılacak saksı en az 10 litre kapasiteli olmalıdır.
Dikimin yapılacağı saksının içerisine toprakla birlikte torf da konulmalıdır. Daha sonra bitki normal dikim şekline göre dikilmeli ve toprak doyana kadar can suyu verilmelidir. Saksının bol güneş alan bir yere konulması gerekir. Yaz aylarında haftada 3 - 4 kez sulanarak toprağın sürekli nemli tutulması sağlanmalıdır.
Alev ağacı özellikleri itibariyle kolay bakılabilen uzun ömürlü ve dayanıklı bir bitkidir.